Leren Leren
Leren
“De Geest zelf zal jullie alles leren” (1 Johannes 2, vers 27, Bijbel in Gewone Taal). Een vers uit de Bijbellezing in de eredienst op 3 juni jl.
Leren is in ons leven doordrongen in elke levensfase. Een baby leert via zitten en kruipen te lopen. Later volgt het leren accepteren wat we niet kunnen veranderen.
Er is leren voor examens – nu hebben veel middelbare scholieren de uitslag in handen – en leren op het werk: nascholing en bijscholing. Er is praktijk- en theorie leren en er is aanleren, afleren en opnieuw leren, bijvoorbeeld in het kader van een revalidatietraject.
Bij alle leren, hoe verschillend ook, is de omgeving belangrijk. Ouders, die hun kinderen stimuleren. Leraren en therapeuten, die professioneel begeleiden. Naasten, die het leerproces liefdevol ondersteunen. Ook gemeenteleden horen tot de leeromgeving door het meeleven met elkaar en door elkaar te steunen en bemoedigen in het leven met God.
Alle leren, ook het leren om rustig af te wachten, vraagt om volharding. Of het nu gaat om lichamelijke oefening, kennis verzamelen, beroepsvaardigheden of groeien in geloof.
Ook als Gods Geest mij alles leert, dan nog vraagt dat iets van mij. Ik moet me leren open stellen voor Gods Geest. Ik moet vertrouwen op wat mij binnenkomt en aanvaarden dat het niet komt op het moment of in de vorm, die ik heb bedacht.
 
In de eredienst op 10 juni werd in Den Haag het verhaal gelezen van de genezing van een blinde (Marcus 8, verzen 22 t/m 26). Na Jezus’ eerste aanraking begint een man te zien, maar hij ziet mensen nog als bomen. Na Jezus’ tweede aanraking ziet de man alles heel helder. Zijn leren zien gaat in twee fasen en vraagt tijd.
Verstandig en gelovig omgaan met tijd is een leerproces. Tijdsdruk kan zowel nuttig zijn, als belastend. Te veel en te snel is niet goed, maar hoe leren we hierin het goede evenwicht te vinden? We moeten van onszelf of van anderen soms zo veel of zo snel.
Alles op Zijn tijd. Ons daaraan toevertrouwen is een leerdoel. Geen doel om te bereiken door te leren met hoofd of handen. Geen leerproces met een duidelijk tijdpad of nauwkeurig omschreven fasen. Wel een leerdoel, dat zich uitstrekt tot alle aspecten van ons leven en tot elk moment van de dag. 
 
Het thema van de jeugddienst in 'De Goede Herder' op 10 juni sluit hier op aan: ‘Door je te ontdoen van al je moeten, ontmoet je jezelf’. In de eredienst is dit thema verbonden met de ontmoeting met God. Ook dat is iets dat we op veel verschillende manieren kunnen leren.
Door het elkaar ontmoeten als leden van de geloofsgemeenschap. Door samen te komen in Gods huis en daar God te eren en Gods Woord te horen. We kunnen God te binnen zingen en we kunnen uitbundig God loven in ons gezang. We kunnen in de stilte van ons huis God ontmoeten in gebed. Jezus is onze Herder en Leraar. Gods Geest waait op elke tijd en plaats direct en door mensen.
Vanuit God zijn er ontelbare mogelijkheden voor ontmoeting. Wij mogen die vindplaatsen van God leren ontdekken.
 
Bij ons leren kunnen de resultaten tegenvallen. Het is niet altijd een continu stijgende lijn. Onze inspanningen lijken soms weinig te lonen. Dan kan het woord van Paulus steunend zijn: ‘Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben’ (1 Korinthe 13, vers 12b).
In het kerkelijk jaar is het nu de tijd van de rust, de hoop en de Geest.
Mogen we deze tijd ervaren als een veilige, inspirerende omgeving om te leren met het hart!
Marjan Zebregs
 
 
 
 
terug