KKRV actie 2021 KKRV actie 2021
De afkorting KKRV staat voor de samenwerkende diaconiën van Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg. Elk jaar mag een van de gemeentes een project voorstellen waarvoor in alle (gereformeerde) kerken van onze dorpen vervolgens wordt gecollecteerd. Deze collecte zal dit jaar op zondag 12 september worden gehouden en is bedoeld voor de Stichting Kind in Oost-Europa.

Wat doet de Stichting Kind in Oost-Europa zoal?
Sinds 2014 is de stichting aan het werk in Tunari, een dorpje langs de ringweg van Boekarest. We hebben daar een stuk grond aangekocht en woonunits neergezet. Vandaar hebben we een goede uitvalsbasis om te overnachten, maar ook een plek om de kleding en de kampspullen op te slaan. Inmiddels hebben we er, door een grote schenking, een woonhuis kunnen bouwen. Deze plek wordt gebruikt voor diverse activiteiten zoals; onderwijs, het koken van maaltijden voor ouderen, uitgifte van kleding.
We hebben goed contact met dominee Marian Toma. Hij woont en werkt al 15 jaar in Tunari en omstreken. Vanuit de kerk was er een onderwijsproject gestart in het dorp Tamasi, waar kinderen bijles kregen. En ouderen lezen en schrijven werd geleerd. Het project moest worden gestopt wegens gebrek aan geld. In de toekomst willen wij dit werk weer voortzetten. In Tamasi en ook in Tunari.
Via dominee Toma bereiken we veel arme gezinnen. Kinderen krijgen bij aanvang van het schooljaar schoolpakketten. En er word in de dorpen veel kleding uitgedeeld.
Veel van de kinderen uit Tunari en omstreken gaan nu ook mee op kamp. De schoonzoon van de dominee, Felix Bigu gaat al een aantal jaar mee als leiding. Een hele enthousiaste jonge man die goed Engels spreekt. Dit ervaren wij als zeer prettig, want dat maakt het contact met de kinderen eenvoudiger.

(foto: zomerkamp in Roemenië)
Tijdens de laatste dag van onze kampweken in 2017, waren wij aanwezig bij een kerkdienst in Tunari, waarin dominee Toma voorging. Een lieve, sprankelende vrouw las een gedicht voor. Zij bleek een oud-onderwijzeres te zijn. We hebben haar gevraagd of zij bereid was om les te geven aan de kinderen. Ze heeft hiervoor gebeden en kreeg het antwoord van God dat zij deze roeping moest aanvaarden. Viorica heeft aangegeven dat zij graag voor onze stichting wil werken.
In augustus is dit schoolproject gestart. Elke zaterdag komen er nu tussen de 15 en 20 kinderen naar onze woonunits. Deze zijn omgebouwd tot een prachtige ruimte, waarin tafels en stoelen staan. Ook zijn er 2 computers aangeschaft waarop de kinderen digitaal kunnen werken.
De kinderen krijgen bijles, maar ook een heerlijke maaltijd voorgeschoteld en kunnen in bad.
Waar wordt de aankomende collecte voor bestemd?
In september/oktober wil de stichting een klusproject uitvoeren om de hygiëne in het dorp te verbeteren; door een centrale sanitaire ruimte voor het dorp te realiseren met hierin toiletten en douches.

(foto: de huidige “badruimte”)

Daarnaast moet het woonhuis worden opgeknapt; het dak gerepareerd en deuren en ramen worden aangepakt.(foto’s: het dak en onderhoud behoevende ramen nu...)

Lees meer over de stichting op: http://www.kind-in-oost-europa.nl/home/

Kortom een doel wat we als diaconie van harte bij u aanbevelen! In de komende weken volgt meer informatie onder andere via onze kerkapp en op de website van onze kerk.

Namens uw diaconie,
Aart Haasnoot.
 
terug