Collecte Noodhulp Griekenland Collecte Noodhulp Griekenland
 
                                                         
Opvang voor gestrande vluchtelingen                                       

Nog elke dag zijn er miljoenen mensen over de hele wereld op de vlucht, op zoek naar veiligheid en een betere toekomst. Mensen uit Syrië, Afghanistan en Iran komen via Turkije terecht in Griekse vluchtelingenkampen. Ze verblijven in gammele tenten, en er is gebrek aan schoon drinkwater, medicijnen en sanitaire voorzieningen. Hen wacht een moeilijke en onzekere tijd, vanwege lange procedures. U heeft het vast wel eens gezien op televisie.
Kerk in Actie gelooft dat vluchtelingen recht hebben op een beter leven. We helpen hen met voedsel, gezondheidszorg en onderwijs en proberen hen op een betere plek
te krijgen.

Uitleg in eigen taal

Met niet meer dan de kleren die ze aan hebben, stranden ieder jaar veel vluchtelingen op Lesbos. Daar wacht hen een zware desillusie. Waar ze hoopten eindelijk veilig te zijn, komen ze terecht in een onveilig, koud en nat vluchtelingenkamp. Borderline, partner van Kerk in Actie, biedt vluchtelingen op Lesbos hulp. Het team bestaat uit 12 medewerkers, waaronder drie adviseurs die Perzisch, Grieks en Engels spreken en vijf leraren die lesgeven op de eigen school. 
Medewerkers van Borderline laten vluchtelingen bij aankomst op krachten kunnen komen door ze iets te eten en te drinken te geven. In het ‘welcome office’ - een kantoortje in de hoofdstad - krijgen vluchtelingen hulp van Borderline bij de officiële documenten die ze moeten invullen en die vaak in het Grieks zijn opgesteld. “Vorig jaar hebben we 5.000 mensen geholpen bij alle administratieve zaken,” vertelt Alice. “Vluchtelingen hebben echt geen idee wat ze invullen en ondertekenen. Wij leggen hen dat in de eigen taal uit en geven advies.”

Eindelijk naar school

Borderline heeft een eigen school op Lesbos waar kinderen van 6 tot 17 jaar uit de vluchtelingenkampen veilig lessen kunnen volgen. Ze zijn vaak jaren niet naar school geweest of hebben nog nooit onderwijs gehad. “Vorig jaar hebben 154 kinderen lessen gevolgd,” vertelt Alice. “Ze volgen lessen in vakken als Engels, Grieks en wiskunde, en we geven ook kunstworkshops.” Door de coronamaatregelen konden niet alle lessen doorgaan. “Uiteindelijk hebben 76 kinderen de basiscursus afgerond. Al met al konden we 26 lessen geven, daar zijn we dankbaar voor.”
Op Lesbos werkt Borderline samen met andere hulporganisaties. Alice: “We kijken altijd hoe we het beste kunnen helpen. Van een collega-organisatie kregen we bijvoorbeeld een grote hoeveelheid kleding. Zo konden we na de brand in Moria 400 dozen met kleding naar mensen in nood brengen. Op onze beurt lenen wij onze Jeep uit als een andere organisatie vervoer nodig heeft.”
Voor hulporganisaties als Borderline is de financiële steun die ze krijgen van Kerk in Actie van onschatbare waarde. “Wij kunnen ons nu volledig focussen op waarvoor we hier zijn: kwetsbare mensen helpen,” vertelt medewerker Alice Kleinschmidt. “Door een trouwe partner als Kerk in Actie aan onze zijde kunnen we vluchtelingen hier jaar op jaar hulp blijven bieden. Dat is nog steeds zó hard nodig!”

Een thuis in Athene

Er zijn bijna 4.000 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in Griekenland. Ze leven onder slechte en gevaarlijke omstandigheden in vluchtelingenkampen of dakloos op straat. Synyparxis-ERP, hulporganisatie van de Grieks-Orthodoxe Kerk, helpt vluchtelingen op het Griekse vasteland. In vier opvangcentra, drie in de regio Attica (waarin de hoofdstad Athene ligt) en één in Thessaloniki, worden 160 alleenreizende minderjarige vluchtelingenkinderen opgevangen.
“Kinderen worden heel jong al alleen op reis gestuurd. De meeste kinderen in onze centra zijn 6 tot 15 jaar oud,” vertelt Despoina Georgiadou, medewerker van Synyparxis. Voor de drie centra in Attica werd vorig jaar een verpleegster aangenomen. Ze heeft een enorm takenpakket: ze verleende eerste hulp bij ongevallen of ziekte aan 150 vluchtelingenkinderen, begeleidde hen als ze naar dokter of ziekenhuis moesten, hield hun medische dossiers bij en gaf ze voorlichting over persoonlijke hygiëne en goede voeding. Ze werkte samen met een arts om de gezondheid van de kinderen in de gaten te houden en regelde hun vaccinatie en medicijnen. 
Despoina: “We hebben er alles aan gedaan om in de coronacrisis onze centra open te houden. Onze verpleegster is echt een professioneel, en enorm betrokken bij het welzijn van de kinderen. In 2021 openen we in Athena twee extra centra, zodat we nog 80 kinderen kunnen helpen.”

De Griekse kerk heeft het zwaar. Met uw bijdrage steunt u het werk van Kerk in Actie voor opvang van gestrande vluchtelingen. Geef aan de collecte op zondag 27 juni of maak uw bijdrage over naar de diaconie op NL63RABO 0364 606789 onder vermelding van “27 juni KiA”.

Meer informatie op www.kerkinactie.nl/vluchtelingenlesbos

Helpt u mee om deze collecte tot een succes te maken?
Hartelijk dank namens uw diaconie - Aart Haasnoot
terug